Openingstijden van 7.30-17u | T: +31 (0)73-6.24.24.24

Raam
Insectenwering
Bettio
IJzerwaren
Artiteq
ELement

Historie

Hoe het allemaal is begonnen…

 

In 1959 kwam de smid Jan Schaars vanuit Didam naar Den Bosch omdat zijn Brabantse echtgenote terug wilde naar het zuiden. Hij bouwde een pand in Den Bosch met de bedoeling een fabricage op te starten van aanhangwagens en andere landbouwwerktuigen. Daar bleef het niet bij want er werden al snel allerlei hand- en spandiensten verleend aan de lokale aannemers voor de bouw. 

Een agent van een aluminiumfabriek benaderde Jan Schaars voor het bewerken van aluminium profielen. Die werkzaamheden, gecombineerd met het enthousiaste verhaal van de agent zorgden ervoor dat Jan steeds meer van aluminium als basismateriaal ging houden. Er werd een handelsbedrijf opgericht onder de naam Schadébo Aluminiumbouw NV, een acroniem van SCHAars DEBOsch.

 

Samen met zijn zoon Piet, begon hij met het verkopen, produceren en plaatsten van voorzetramen. Dit werd al spoedig uitgebreid naar aluminium ramen, deuren en winkelpuien. 

 

Via de aluminiumfabriek werden 2 nieuwe handelsproducten aangereikt: condensprofielen voor in houten kozijnen. Piets hart lag vooral bij techniek en productie, dus uitbreiding van het verkoopteam was noodzakelijk. Er werd een vertegenwoordiger aangenomen die naast deze handelsproducten, ook de eigen productie van aluminium ramen en deuren aan de man bracht.

 

Deze vertegenwoordiger was Harrie Verel. Hij trouwde al snel met Diny, Jans oudste dochter die ook meewerkte in het familiebedrijf en zorgde voor uitbreiding van de commerciële activiteiten.

 

Een volgende kans diende zich aan: naast de twee aluminium condensprofielen kregen we een speciale gordijnrail met vastgemaakte deklijst in de geanodiseerde kleur goud aangeboden. Volledig blanco in deze nieuwe markt vonden we onze weg met adreskaartjes die te koop waren bij de Kamer van Koophandel. De bewegwijzering was nog minimaal dus met deze adreskaartjes in de hand, spraken we in iedere stad en in elk dorp mensen aan met de vraag of zij ons konden vertellen waar we de bewuste woninginrichter of ijzerhandel konden vinden.

 

Tijdens de eerste contacten bleek als snel dat we naast rail ook onderdelen moesten leveren: “Mooie rail, maar heb je er ook runners bij?”, waarop het antwoord in het begin was “Runners? Wat zijn dat?“. Opgevoed door de klant kregen we monsters en prijsindicaties mee van benodigde producten om te trachten die te gaan inkopen. We liepen toen echter tegen een massieve muur op van collegae die zich hadden georganiseerd in een stichting die de fabrikanten kon verplichten geen nieuwe klanten aan te nemen buiten hun toestemming.

 

Na veel zoekwerk en met veel inventiviteit en hulp van velen vonden we een weg buiten het circuit om, om al datgene wat we voor onze klanten nodig hadden te kunnen kopen. Sterker nog: waar de stalen producten ons niet werden geleverd zijn we noodgedwongen begonnen met het introduceren van aluminium gordijnrails en -roedes plus veel kunststof glijders.

 

Het succes bleef niet uit en we werden zelfs door het illustere genootschap van de toenmalig georganiseerde groothandelaren uitgenodigd aan tafel te komen. Gelukkig hebben we de verleiding kunnen weerstaan en zijn we onze eigen gang gegaan. Luisterend naar de behoefte van de klant, gecombineerd met de vele buitenlandse beursbezoeken en handelsreizen, bouwden we gestaag aan de uitbreiding van ons assortiment.

 

Toen ruim 40 jaar geleden de bouwmarkten voorzichtig hun intrede deden hebben we massief ingezet op dit nieuwe verkoopkanaal. Er van overtuigd dat “doe-het-zelven” absoluut niets voor Nederlanders was, weigerde de gevestigde orde van groothandelaren hen te beleveren. Schadébo dacht echter mee met deze nieuwe klant en ontwikkelde zeer succesvolle winkelpresentaties voor o.a. aluminium profielen, plankdragers en gordijnfournituren. Als eerste introduceerden we een aluminium hordeur voor de particulier en werden ook daarin koploper. In vele productgroepen hadden we een eenzame positie van exclusiviteit.

 

In 1985 werd Schadébo gesplitst in een handelspoot die onder leiding van Harrie verder groeide en Piet startte met een nieuw bedrijf, SDB Industries. Hierin kon hij zich volledig toeleggen op het ontwerpen en produceren van nieuwe artikelen. Met de ontwikkeling van een nieuw gepatenteerd klem/verbindingssysteem werd SDB Industries leidend in de fabricage van aluminium vitrines die nog in vele musea dienst doen.

 

Na jaren vakantiewerk te hebben gedaan tijdens school en studie, kwamen begin jaren ’90 ook zoon Fons en dochter Caroline in het bedrijf werken. Toen de kracht en macht van de bouwmarkten te groot werd hebben we eind 2004 besloten deze tak te verkopen en ons weer volledig te focussen op de professionele vakhandel van ijzerwaren, woning- en projectinrichting en de zelfstandige doe-het-zelf. Sindsdien is de nieuwe “roepnaam” Schadébo Professioneel en gebruiken we het bolletjeslogo waarvan de kleuren corresponderen met onze productgroepen.


Met een hecht team van enthousiaste medewerkers zijn we samen met onze klanten ook de digitale weg op gegaan. Maar zaken doe je met mensen en niet met computers, dus de menselijke factor is en blijft ook in de toekomst bij ons hoog in het vaandel staan.


Harrie, Diny, Fons en Caroline Verel